REFLEXIÓ SOBRE LA VAGA

13 Nov

Reflexió sobre la vaga:

Totes les nostres accions estan prenyades de significat. No existeix la neutralitat en allò que fem ni en allò que deixem de fer i aquest significats es converteixen en missatges que comuniquem a la resta de persones ja sigui voluntària o involuntàriament.

Moltes vegades els significats ens desborden, van més enllà de la nostra voluntat, de la nostra consciencia i d’aquesta manera les nostres accions amaguen significats que ni nosaltres mateixos coneixem. És en aquest punt on podem caure en la ingènua inconsciència de pensar que si no coneixem el significat de la nostra acció, aquest no ens afecta i aquest no es reflecteix en els altres. Res més lluny d’això, ja que el significat de les nostres accions conforma el substrat, l’essència del mateix i és el que li dona un sentit, vulguem o no vulguem, el coneguem o no el coneguem.

Tenint en compte aquesta petita reflexió introductòria m’agradaria endinsar-me en els significats que hi ha darrera de secundar una vaga general o no secundar-la.

Primerament, val a dir, que una vaga general la convoquen els sindicats oficials a la classe treballadora. De manera que un ha de començar per reflexionar si un pertany a la classe treballadora o no. Aquest aspecte que sembla força baladí, en una societat desclassada en la que vivim, és molt probable que més d’una persona tingui certs dubtes per discernir-ho. També és cert, que algunes persones que formalment no pertanyen a la classe treballadora, com ara petits empresaris, també poden secundar una vaga general per motius ideològics i per que en el fons, tot i la seva etiqueta d’empresaris es consideren classe treballadora (la reflexió sobre que és i que no és classe treballadora la deixem per un altre dia). Així que secundar una vaga significa sentir-se classe treballadora.

D’altra banda, les vagues sempre han estat una eina transformadora de la societat, una eina de lluita social emprada per la classe treballadora per tal d’aconseguir millores en els drets laborals i socials, una manera de combatre l’explotació de l’home per l’home i per tant, una manera de lluitar per tal d’aconseguir una vida cada vegada més digne i més vivible. I tots aquests conceptes, que semblen tan macos aquí escrits, que descriuen la naturalesa de les vagues al llarg de la nostra història, han significat i han tingut com a conseqüència un llarg vessar de sang i moltes morts. Les vagues d’avui en dia res tenen a veure amb les d’uns anys enrere. Aquestes eren vagues on els treballadors es jugaven la vida i en molts casos la perdien. Gràcies a les vagues i a les lluites socials del segle XIX i del segle XX avui en dia tenim una jornada laboral de vuit hores, existeix el dret a l’atur, a cobrar per estar de baixa, els infants no poden treballar i un llarg etcètera.

És per aquest motiu que secundar una vaga significa no viure aïllat en el temps, sinó sentir-se hereu de tota aquesta gent que va donar el seu sacrifici i la seva vida perquè nosaltres actualment puguem gaudir aquestes conquestes socials, és un transcendir per sobre del temps i sentir-se part d’una corrent de dignitat i rebel•lió que arriba als nostres dies des del principis dels temps, des que existeix l’explotació dels poderosos sobre els desheretats de la terra.

Així mateix i canviant de tema, secundar la vaga, també significa mostrar solidaritat per totes aquelles persones o sectors que encara estan pitjor que tu, per tots aquells que estant pitjor, però son capaços de deixar la por a un costat i lluitar fermament contra la injusta situació que estan patint. En l’actualitat ens podem trobar en diferents exemples com aquest: treballadors que es troben en vaga de fam reivindicant els seus drets laborals (telefònica a Barcelona), centenars de persones que s’han posat davant dels cossos de seguretat de l’estat per evitar que els desnonin, persones que estan fent vaga de medicaments, tot i la seva malaltia, com a mesura de protesta contra l’euro per recepta i el copagament sanitari, tots els treballadors que estan patint en les seves carns les conseqüències de les retallades i de la nova reforma laboral i han vist agreujades les seves condicions laborals o estan immersos en processos d’ERE o directament ja han estat acomiadats.

De la mateixa manera, secundar una vaga és una acte d’empoderament individual, en el qual ets capaç de ser conscient, de que tu ets part d’un engranatge que mou la societat, que mou l’economia d’aquest país i aquell dia col•laboraràs a que aquest engranatge s’aturi.

Secundar una vaga també amaga una visió no materialista de la vida, ja que tot i que la teva situació pugui ser molt precària, ets capaç de perdre el sou dels dies que fas vaga (si treballes) pels motius que es convoca la mateixa. I d’aquesta manera no tenir una visió miop i reduccionista de la teva vida, ja que no et deixes emportar per la necessitat a curt termini de cobrar el sou d’aquell dia, sinó que amplies la teva mira i apostes per lluitar en aquest present per un futur millor, per que un futur puguis recollir els fruits, uns fruits que potser no recolliràs tu, sinó els teus fills (les noves generacions) i així d’aquesta manera et converteixes en còmplice i responsable de que, aquesta corrent de dignitat i rebel•lió que existeix des del principis dels temps, des de que l’explotació de l’ésser humà per l’ésser humà mossega les nostres carns, es mantingui viva de generació en generació, tot agafant el testimoni dels nostres avantpassats i traspassant-lo a les futures generacions.

I de manera concreta i fent referència a la nostra actualitat, secundar la vaga significa estar en contra de les retallades en sanitat (privatització de la sanitat pública, copagament sanitari, euro per recepta..) retallades en educació i en tots els nostres drets socials, en contra de la reforma laboral, dels desnonaments, de la dictadura dels mercats i un llarg etcètera que tothom i totdon ja coneix…

No em detindré analitzar els significats que hi ha darrera de no secundar una vaga general, però veient el tarannà de les anteriors reflexions ja podeu intuir per on anirien.

És evident que tot està ple de matisos, que cada persona te unes circumstàncies vitals diferents que poden condicionar i molt a l’hora de prendre la decisió de secundar o no una vaga general com la del dia 14 de novembre i que molta gent pot no estar d’acord amb les meves conclusions, però com a mínim val la pena aturar-se a reflexionar sobre els significats que amaguen les nostres accions i decisions, per poder decidir amb una mica més de consciència.

Deja un comentario